Hofparken

Om de hoek: Vreden

In de omgeving: 141km

Net over de grens liggen leuke dorpjes zoals Vreden. In deze serie lichten we dorpen en steden uit die in de buurt van Hofparken Wiltershaar liggen. Dit zijn dorpen en steden waarvan je misschien nog niet eens wist dat ze bestonden, maar die zeker je aandacht verdienen.

Wist je bijvoorbeeld dat er in de buurt van Aalten een prachtige wijngaard ligt en Lichtenvoorde een van de grootste bloemencorso’s van Europa organiseert? In de serie Om de hoek kom je het allemaal te weten.

In dit artikel vertellen we je graag meer over de Duitse stad: Vreden.

Het dorpje Vreden in Duitsland

De stad Vreden ligt in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen en op de grens met Overijssel en Gelderland. Het ligt dus ook echt om de hoek!

Vreden ligt aan de rivier Berkel en het telt ongeveer 23.000 inwoners. Houd je van museawandelen of bezoek je graag evenementen? Je zou het niet zeggen, maar Vreden is een kleine stad waar toch veel leuks te zien, doen en beleven is. Ben je nieuwsgierig? Hieronder zetten we het voor je op een rijtje.

Een kleine culturele stad

Ben je een echte cultuurliefhebber en bezoek je graag musea? Dan is dat een goede reden om Vreden een bezoekje te brengen. In deze stad vind je onder andere interessant musea, zoals het:

– Scherenschnittmuseum Vreden (een klein museum waar schitterende knipselkunst tentoon wordt gesteld, gevestigd in een oud raadhuis en tevens kun je hier eten en is de toegang gratis);
– kult – Kultur und lebendige Tradition (een museum dat kunst en de lokale geschiedenis met elkaar combineert in een boeiende expositie);
– Bauernhausmuseum Vreden Historische westmünsterländische Hofanlage (verschillende boerderijen die je laten zien hoe de generaties voor ons leefden).

Een historische markt

Ieder jaar in de maand mei vindt er in Vreden niet zomaar een markt plaats, maar een historische. Het is eigenlijk beter een Middeleeuws feest te noemen, speciaal voor jong én oud. Uit heel Duitsland trekken artiesten naar deze kleine stad om toeristen en bewoners te vermaken met geweldige voorstellingen.

Aan wat voor soort artiesten je denken moet? Denk bijvoorbeeld aan: muzikanten, barden, vuurspuwers, marktmeesters en ridders die te paard door Vreden rijden. Kortom: verblijf je rond deze tijd op Hofparken of zoek je nog een verblijf en wil je met een bijzonder verhaal thuiskomen? Bezoek dan dit magische evenement in Vreden.

Niet alleen cultureel, maar ook culinair

Het einde van de dag afsluiten met een heerlijk hapje en drankje? In Vreden vind je verschillende restaurants waar je culinair verwend wordt. Heb je zin in een pizza, liever een hamburger of, onder het mom van we zijn er toch, een Duitse schnitzel? Deze stad mag dan klein zijn, maar het culinaire aanbod is dat niet te noemen. Op en rondom de markt vind je namelijk diverse goede restaurants, maar we helpen je graag alvast op weg met een paar tips.

– Gasthof Zur Alten Post;
– Restaurant Burgschänke;
– Alfreds & Emils;
– Pizzeria ADRIANO.

Museum vreden

Kleine en grote evenementen

Naast het jaarlijkse Middeleeuwse feest, vindt er in het centrum van de stad ook een maandelijkse (kinder)rommelmarkt plaats. Hier kun je uitgebreid snuffelen want er staan wel meer dan 40 kraampjes, maar daar blijft het niet bij.

In augustus wordt er namelijk ook een food truck festival georganiseerd en in september heb je de kans om een enorme kermis te bezoeken. Deze kermis trekt wel meer dan 100.000 bezoekers uit de gehele regio, waaronder Nederland. Hier geniet je van snelle ritten en adembenemende vluchten.

Een prachtig natuurgebied

In de Achterhoek is het natuurlijk lekker fietsen, maar ook in de omgeving van Vreden kijk jij je ogen uit tijdens een wandeling of fietstocht. In dit gebied heb je wel meer aan 4500 kilometer fiets- en wandelpaden. Deze doorkruisen het Münsterland en leiden je naar schitterende stukjes en bijzondere natuurgebieden. Stippel zelf online een route uit of stel je eigen route samen door middel van het knooppuntensysteem (Vreden ligt bij de knooppunten 8 en 9).

Graag lichten we hier een bijzondere route uit en dat is de flamingo route. Deze route leid je langs adembenemende natuurreservaten die tussen Enschede en Borken liggen. Het is een bijzondere route met vele hoogtepunten, maar het hoogtepunt vind je in het Zwillbrocker Venn. In dit gebied vind je de noordelijkste flamingo broedkolonie van Europa. In de maanden van maart t/m juni krijg je de kans om deze fascinerendere flamingo’s te observeren.

Kortom: rondom deze kleine stad kun je prachtig fietsen en wandelen. Huur een fiets bij Hofparken of neem er zelf een mee en ontdek de ongerepte natuur van het Münsterland.

Hoe te bereiken?

Ben je van plan om de culturele stad Vreden te bezoeken? Zowel met de auto als met de fiets is deze stad goed te bereiken.

Wil je graag met de auto? Volg dan de B70 of de N820 via Vredenseweg. Stap in de auto en vanaf Hofparken Wiltershaar sta je met een kleine 20 minuten rijden al in het centrum. Ga je liever met de fiets? Dan ben je een kleine 50 minuten onderweg. Stippel een mooie route uit en geniet ondertussen van het groene landschap.

Heb je geen fietsen mee? Dan is dat geen enkel probleem. Boek bij ons een fietsarrangement en als je arriveert, dan staan er al twee (elektrische) fietsen op je te wachten. Hoe fijn is dat?