Hofparken

Wat te doen in Winterswijk

In de omgeving: 141km

Wanneer u op vakantie bent in de Achterhoek mag u zeker Winterswijk niet overslaan. Deze plaats broeit in de zomer van de gezelligheid en bevat veel bezienswaardigheden. Bezoek bijvoorbeeld de lokale boetiekjes en delicatessenzaken die in verbinding staan met de markt waar u alles komt te weten over de streekproducten. Er is zoveel te doen in Winterswijk dat wij voor u de bezienswaardigheden op een rijtje hebben gezet.

Gezelligste warenmarkt van de Achterhoek

De markt van Winterswijk staat bekend als de gezelligste warenmarkt van de Achterhoek en dat kunnen wij niet ontkennen. U vindt hier heerlijke verse producten en streekproducten. De markt is twee maal per week rondom de Jacobskerk te bezoeken, op woensdag en op zaterdag. Een bezoekje aan de markt kunt u perfect combineren met een verkenning van het gezellige Winterswijk.

Jacobskerk: torenbeklimming met prachtig uitzicht

In hartje centrum van Winterswijk staat de Jacobskerk. De eeuwenoude kerk heeft een monumentale status en is zeker het bezichtigen waard. Het imposante gebouw heeft een gotische stijl en staat al meer dan 12 eeuwen in het centrum van Winterswijk. Hedendaags dient de kerk zich voor exposities, torenbeklimming en diverse rondleidingen. De toren is 57 meter hoog en je kunt klimmen tot 34 meter. Eenmaal boven heeft u een schitterend uitzicht over Winterswijk en het Nationaal Landschap.

De entree tot de kerk is gratis, voor de beklimming van de toren wordt een kleine vergoeding gevraagd. Op aanvraag is het mogelijk om een rondleiding van een plaatselijke vrijwilliger te krijgen. Neem hiervoor contact op met de kerk.

Museum Villa Mondriaan en Transit Oost

Als museumliefhebber is Villa Mondriaan een beleving om te bezoeken. Dit museum toont de jonge jaren van de wereldberoemde Piet Mondriaan. Bekend van zijn periode in Parijs en New York, maar zijn passie voor schilderen begon in Winterswijk. Villa Mondriaan toont het werk van de jonge Piet Mondriaan en zijn leermeesters.

Naast het Villa Mondriaan museum is ook museumwerkplaats Transit Oost gevestigd in Winterswijk. Dit museum beschikt over historische verkeersvoertuigen als treinen, autobussen en vrachtauto’s. Deze gepensioneerde voertuigen dienden vroeger als vervoersmiddel bij het streekvervoermaatschappij GTW. Wie van oude gemotoriseerde voertuigen houdt zal hier zijn ogen uitkijken!

De synagoge van Winterswijk

Eén van de rijksmonumenten in Winterswijk is de Synagoge. De Synagoge vormt het historische hart van de Spoorstraat en kent een rijke geschiedenis. De omliggende gebouwen, een school, het mikwe en de woning van de voorganger en leraar, is een herinnering aan de eens bloeiende joodse gemeenschap.  Eens per week kunt u een rondleiding volgen waarin ze alles over de geschiedenis van Joodse gemeenschap vertellen. De synagoge is gevestigd aan de Spoorstraat 32, 7101 GV.

Bioscoop Skopein

Naast alle culturele activiteiten en fiets- en wandeltochten biedt Winterswijk ook een andere manier van vermaak: de bioscoop. Bij Skopein kunt u de nieuwste films op het grote scherm bekijken en het fantastische geluid van deze bioscoop ervaren. Zak weg in de comfortabele stoelen en geniet van verse popcorn!

Winkelen in de gezellige straten van Winterswijk

Vakantie staat voor menigeen in het teken van gezelligheid en daar kunnen wij winkelen in Winterswijk onder scharen. Het dorp kent een uitgebreid winkelaanbod die verspreid ligt over verschillende bruisende straten. Van de welbekende merken tot gezellige boetiekjes, u vindt het allemaal in Winterswijk. Tussen het winkelen door kunt u pauzeren bij een van de vele gezellige restaurants in de nabijgelegen straatjes. Ook kunt u het winkelen afwisselen met een bezoekje aan de markt.

Genieten op een van de vele terrassen

Niet echt een bezienswaardigheid, maar wel waardig om te benoemen: de terrassen van Winterswijk. Na een dagje winkelen, wandelen of fietsen kunt u neerstrijken op een van de terrassen in Winterswijk. U kunt hier genieten van een drankje of kennismaken met het bourgondische eten uit de streek.