Hofparken

Wandelroutes Winterswijk

In de omgeving: 137km

Ontdek de natuur en historie van de Achterhoek

De Achterhoek is een prachtige regio in Nederland, bekend om zijn pittoreske dorpjes, historische kastelen en boerderijen en vooral om zijn uitgestrekte bossen en glooiende heuvels. Het is dan ook een ideale bestemming voor wandelliefhebbers, met tal van routes die door het betoverende landschap slingeren.

Ontdek de ideale uitvalsbasis voor je wandelavontuur: Hofparken Wiltershaar. In dit artikel laten we je een aantal mooie wandelroutes in de buurt van ons vakantiepark in de Achterhoek zien.

Wandelroutes rondom Winterswijk

Winterswijk is een prachtig stadje gelegen in het oosten van Nederland en, om precies te zijn, op 5,7 kilometer rijafstand van Hofparken Wiltershaar. Het staat bekend om zijn mooie natuurgebieden en het is dan ook een populaire bestemming voor wandelaars.

Er zijn vele wandelroutes rondom Winterswijk, variërend in lengte en moeilijkheidsgraad. We tippen enkele van onze favoriete wandelroutes rondom Winterswijk. Uiteraard zijn er routes voor de recreatieve wandelaar en voor de echte wandelfanaten!

De Korenburgerveenwandeling: ontdek het unieke hoogveengebied

De eerste wandelroute rondom Winterswijk die we tippen is de Korenburgerveen wandelroute. Dit gebied is een hoogveengebied en het grootste aaneengesloten natuurgebied van Nederland.

De route is ongeveer 4,5 kilometer lang en voert je door een kenmerkend moerasgebied. Geniet vooral onderweg van de rust en stilte van de natuur.

Je vindt hier diverse bijzondere vogels, zoogdieren, amfibieën en reptielen. Zelfs zeldzame vlinders, die je nergens in andere delen van Nederland vindt!

ps. de route begint bij de parkeerplaats ’t Rommelgebergte aan de Arrasveldweg (ligt op een 15 minuten rijafstand van Hofparken Wiltershaar).

Wooldse Veen: op het hoogste punt van Winterswijk

Een wat uitdagendere wandelroute is de Wooldse Veen wandelroute. Deze bijzondere route is ongeveer 3 kilometer lang en brengt je weer terug naar het startpunt. Let goed op, want je beweegt je door het Wooldse Veen via een uitdagend en uniek plankenpad!

ps. probeer onderweg de decennia oude grenspalen te spotten!

Het Wooldse veen ligt op een helling, op het hoogste punt van Winterswijk. Dit mooie hoogveengebied grenst aan de Duits-Nederlandse grens van Winterswijk. Het gebied kenmerkt zich door de veenputten en veendijken: overblijfselen van de vroegere afgravingen, waarbij men na verdroging het veen gebruikte voor turf.

Adres: De parkeerplaats van Natuurmonumenten en ingang Wooldse Veen vindt u aan de Kuipersweg, nabij de splitsing Lammersweg-Kuipersweg. 

Wenst u liever een soortgelijke route te lopen maar dan wat langer, dat kan in het Korenburger veen middels het “Schaddenpad”. De afstand hiervan bedraagt 11 km en de route is adembenemend mooi.

De Oude Aarde: bewonder de bijzondere rotsformaties

De ene laatste wandelroute die we je aan willen bevelen is ook direct een bijzondere, namelijk: de Oude Aarde wandelroute. Deze route is ongeveer 9 kilometer lang. Ontdek het gebied tussen Winterswijk en de Duitse grens en eindig met een toetje: de voormalige steengroeve!

Een route waarmee je direct een paar andere wandelroutes rondom Winterswijk meepakt! Onder andere wandel je langs Willinkbeek, Steengroeve en Bosgebied Willinks Weust.

Als we een hoogtepunt aan moeten wijzen dan is dat de Steengroeve! Een ruig, ruw, maar o zo schitterend gebied dat is ontstaan aan vele eeuwen kalkwinning. De rotswanden zijn niet honderden, maar miljoenen jaren oud. In de afgelopen decennia zijn er ook veel speciale fossielen gevonden.

Tip: met begeleiding is het mogelijk om een wandeling door de groeve te maken.

Maakt je wandelhart van dit soort wandelroutes rondom Winterswijk een sprongetje? De startpunten van deze route liggen zowel bij Hofparken Wiltershaar (Vosseveldseweg 9) als bij SP09 Emma aan de Raetmansweg 10. Perfect dus om te combineren met een overnachting!

 

Verken het beste bewaarde geheim: Nationaal Landschap Winterswijk

Tot slot een wandelroute, zoals beloofd, voor de echte wandelfanaat! Van alle wandelroutes rondom Winterswijk is dit een stevige!

De route leid je door een gebied van 22.000 hectare. Wandel door natuurreservaten, dorpskernen, landerijen en nog veel meer!

Aan het einde van de dag heb je een wandeling gemaakt van maar liefst 20 kilometer. De route kent drie startpunten en is zelfs uit te breiden met een rondje Korenburgerveen (zie hierboven).

Stadsbrouwerij de Borghman is het startpunt die we je persoonlijk aan willen raden (Het Zand 25, Bredevoort). Dit ligt op een 15 minuten rijafstand van Hofparken Wiltershaar.

 

Natuurlandschap Winterswijk

Natuurwandelingen in Winterswijk: ontdek de mooiste routes

Tijdens al deze wandelroutes kom je door de mooie natuur rondom Winterswijk. De afwisseling van bossen, heidevelden, beken en landbouwgronden zorgt voor een prachtig landschap om doorheen te wandelen. Daarnaast is het een goede manier om te ontspannen en tot rust te komen in de natuur!

Een tip voor het wandelen in de omgeving van Winterswijk is om rekening te houden met het seizoen. In de winter kan het bijvoorbeeld glad zijn op de wandelpaden en misschien zelfs sneeuw.

In de zomer kan het warm zijn en daarom is het extra belangrijk om genoeg water mee te nemen. Daarnaast is het in sommige natuurgebieden niet toegestaan om buiten de paden te wandelen. Houd hier dus rekening mee!

Kortom: er zijn genoeg mooie wandelroutes rondom Winterswijk om van te genieten. Of je nu houdt van lange wandelingen door de natuur of liever kortere routes wandelt door historische buitenplaatsen, er is voor ieder wat wils.

Trek dus vooral je wandelschoenen aan en geniet van al het moois dat de omgeving van Winterswijk te bieden heeft!

Hofparken Wiltershaar: een mix van natuur, cultuur, rust & ruimte

Winterswijk staat bekend om haar prachtige natuur, unieke hoogveengebieden en historische buitenplaatsen. Een wandeling door dit schitterende gebied is dan ook zeker de moeite waard.

Maar waarom zou je na een dag wandelen weer terug naar huis rijden, als je ook kunt genieten van een heerlijke overnachting op Hofparken Wiltershaar?

Hofparken Wiltershaar ligt midden in een eigen natuurgebied en biedt de perfecte combinatie van natuur, cultuur, rust en ruimte. Geniet hier van de stilte, ruimte en de prachtige natuur om je heen.

Onze luxe Amalia’s zijn van alle gemakken voorzien en bieden je alle comfort dat je nodig hebt na een dag wandelen. Geniet van een heerlijke maaltijd in onze sfeervolle eetkamer, ontspan in onze wellnessruimte of geniet van het prachtige uitzicht vanuit je eigen villa.

Onze medewerkers staan altijd voor je klaar en doen er alles aan om je verblijf op Hofparken Wiltershaar zo aangenaam mogelijk te maken. Wij geloven in ‘natuurlijk genieten’ en willen onze gasten laten ervaren hoe het is om te genieten van rust, ruimte en luxe in de prachtige omgeving van Winterswijk.

Winterswijk’s bijzondere wandelroutes en een verblijf op Hofparken Wiltershaar: de perfecte combinatie!

Dus waarom zou je na een lange wandeling in Winterswijk terugrijden naar huis? Boek een van onze royale villa’s en geniet van een heerlijke overnachting op Hofparken Wiltershaar.

Loop een van de bovenstaande wandelroutes rondom Winterswijk, laat je door ons verwennen en sluit de dag af in alle luxe en comfort van je eigen villa.