Hofparken

Om de hoek: Lichtenvoorde

In de omgeving: 126km

Lekker bijgekomen tijdens je verblijf op Hofparken en ben je nieuwsgierig wat er allemaal in de omgeving te doen is? We lichten in deze serie leuke steden en dorpen uit die om de hoek liggen, zowel op als over grens.

Dit zijn dorpen en steden waarvan je misschien nog nooit hebt gehoord, maar zeker je aandacht verdienen.

Deze dorpen en steden vinden fantastische activiteiten plaats. Hieronder vertellen we je graag meer over het dorpje: Lichtenvoorde. Lees hieronder snel verder.

Het dorp Lichtenvoorde

Het kleine dorpje Lichtenvoorde, met een kleine 13.000 inwoners, ligt in gemeente Oost Gelre in de Gelderlandse Achterhoek.

Vanaf Hofparken is het maar een kleine 20 minuten rijden en dan sta ja al in het bruisende centrum. Het plaatsje staat bekend om haar gastvrijheid en leuke evenementen.

Het dorpje mag dan niet bij iedereen een belletje doen rinkelen, maar het evenement wat er ieder jaar plaats vindt, doet dat zeker wel: de Zwarte Cross (waarover later mee).

Bijzondere parels

Dit dorpje heeft een rijke historie, net zoals vele andere Achterhoekse dorpjes, zoals: Aalten.

Wandel op je eigen tempo door dit pittoreske dorpje en je zult vast en zeker enkele historische parels spotten. Wat dacht je van:

 1. De Johanneskerk (de scheve kerktoren);
 2. De Hoefsmederij;
 3. Het Richtershuis; voor oorsprong een oude gevangenis en rechtbank in de 18e eeuw.

 

Mode, evenementen & eten

In Lichtenvoorde kun je lekker Down Town gaan en dit raden we je aan. In het centrum vinden namelijk het gehele jaar door verschillende gezelligen evenementen, feesten en festivals plaats.

De kans is groot dat als je erheen gaat er weer iets leuk te beleven is. Ieder bezoek is weer anders.

In het centrum loop je tegen heerlijke eetgelegenheden en verrassende kleine en grote modewinkels aan. Het bruist hier van lokale creatieve ondernemers.

Kortom: neem rustig de tijd voor dit kleurrijke dorpje.

Uitmuntende eetgelegenheden

Zoals eerder benoemd is Lichtenvoorde een kleurrijk dorpje en dit is terug te zien. Kies uit verschillende gezellige, pittoreske en unieke eetgelegenheden.

Ga uit eten in een luxe restaurant met perfect gedekte tafels, een boerderij uit de 17e eeuw of neemt plaats in een loods. Hier heb je keuze ten top.

Zowel in als buiten het centrum zijn er bijzondere restaurants, cafés en lunchrooms te vinden. Diversiteit en genieten staat hier centraal.

Enkele tips:

 1. chterhoek Steakhouse “Beef n Bone”;
 2. Markt 5;
 3. Restaurant Kruidt;
 4. Skik en Zo;
 5. Brul.

 

Populaire evenementen

Zin in een feestje, gezelligheid en muziek? Lichtenvoorde organiseert veel leuke evenementen, zoals de Zomermarkt (1e week van juli).

Dit feest is al meer dan 40 jaar de aftrap van de zomervakantie. Elk jaar bezoeken meer dan 20.000 mensen dit evenement. Het grootste evenement in de gemeente Oost Gelre op de Zwarte Cross na. Je vindt hier een enorme braderie, mode (met zomertrends), theater, attracties en heel veel (live)muziek. Voor jong en oud een geweldig evenement.

Het meest bezochte festival in de regio neemt plaats vlakbij Lichtenvoorde, namelijk: de Zwarte Cross. Dit festival is het grootste motorcross ter wereld. Hier worden races gereden, theater gemaakt, muziek gespeeld en workshops gegeven. Dit allemaal op meer dan 30 verschillende podia.

Andere populaire feesten zijn:

 1. Bikersfestival;
 2. Keifestival;
 3. Proef Lichtenvoorde;
 4. Over de Top.

 

Een met de natuur

De omgeving van Hofparken Wiltershaar nodigt uit om te bewegen en zo ook Lichtenvoorde. Wandelen, fietsen, hardlopen en steppen: in en rondom dit plaatsje is het mogelijk.

De gemeente Oost Gelre leent zich prima voor wandel- en fietstochten. Het landschap kenmerkt zicht door landelijke wegen, fiets- en wandelpaden, kavel, beken en schitterende kerkenpaden.

Op zoek naar een fietsroute van een kleine 2 uur? Maak dan een lokaal ommetje Lichtenvoorde.

Een mooi start- of rustpunt is Theetuin De Vlinder. Hier ontvang je meer informatie over de omgeving, kun je rustig zitten en genieten van iets lekkers.

Bloemencorso Lichtenvoorde

Heb je altijd al eens een Bloemencorso willen bezoeken? En boek je begin september een huisje met sauna of een andere Amalia-type bij Hofparken Wiltershaar? In het begin van september vindt het jaarlijkse Bloemencorso in Lichtenvoorde plaats. Dit is ook direct de een na grootste ter wereld.

Een Bloemencorso is in het kort een optocht van praalwagens die versierd en bedekt zijn met de meeste schitterende bloemencombinaties. Een geweldige optocht om samen met je kinderen te bezoeken.

De optocht van Lichtenvoorde wordt ondersteunt door fanfarebands. Bekijk de Bloemencorso rustig op een afstandje vanaf een zitplek op een van de vele tribunes die opgezet worden.

Houdt de website van Bloemencorso Lichtenvoorde in de gaten voor de exacte datum en meer informatie.

Kortom: neem de tijd voor dit kleurrijke dorpje.