Hofparken

Om de hoek: Aalten

In de omgeving: 130km

Op Hofparken Wiltershaar is het echt tot rust komen. Ben je van plan om een dagje uit de rust te stappen? We lichten in deze serie leuke steden en dorpen uit die om de hoek liggen, zowel op als over grens. In de omgeving liggen namelijk veel pittoreske dorpjes en steden die een bezoekje meer dan waard zijn.

Het zijn steden die niet direct bij je naar boven komen voor een kleine stedentrip, maar in deze dorpen liggen wel de verborgen verhalen voor het oprapen. Daarnaast vind je er interessante bezienswaardigheden en verschillende heerlijke horecagelegenheden. We trappen of met het dorp: Aalten.

Het dorpje Aalten

Aalten is een pittoresk dorpje met ongeveer 17.000 inwoners en herbergt veel historie, zoals uit de Tweede Wereldoorlog. Dit dorpje typeert ook de Achterhoek door zijn hoge ligging in een heuvelachtig gebied met veel kleine zandweggetjes.

Dit gebied kenmerkt zich door de vele esdorpen, zoals Aalten zelf. Dit een dorpsvorm waarin dorpen aan de rand liggen van verschillende zandgronden in Nederland. Deze zijn voornamelijk ontstaan in het tijdperk van de Middeleeuwen. Deze esdorpen zul je vooral vinden in delen van Nederland bij de overgangen tussen droge zandgronden en natuurweidegebieden.

In het tegen Duitsland aangrenzende dorpje is er veel te ontdekken ondanks zijn grootte.

Verborgen verhalen

Dit esdorpje herbergt veel verhalen en de kans is groot dat deze verhalen je nog nooit hebben weten te bereiken. Aalten telt maar liefst drie verschillende musea die je meer vertellen over de geschiedenis van het dorp, de Tweede Wereldoorlog en over de Achterhoek. Het Aaltens Industrie Museum geeft je een uniek beeld met oorspronkelijk materiaal over de geschiedenis van Aalten.

In dit museum vind je overblijfselen van slaapkamers, klaslokalen en er is een expositie over hoornverwerkende bedrijven. Daarnaast kun je in het museum ook documenten, foto’s en andere voorwerpen uit die tijd bewonderen.

Het Boerderijmuseum de Neeth geeft een realistisch beeld over het dagelijkse leven van mensen die vroeger in de Achterhoek woonden. Hier staat hun leven en werk centraal. Oude landbouwwerktuigen, klederdrachten, originele boerenkeukens inclusief benodigdheden zul je hier vinden. Daarnaast organiseert het museum ook activiteiten, zoals: wandel- en fietstochten, huifkartochten, maar je kunt ook een poging wagen om de uitgang van het doolhof, wat gemaakt is in het maisveld, proberen te vinden.

Het bijzondere Nationaal Onderduikmuseum is een verzetsmuseum. Leer hier meer over het verzet, hoe mensen dagelijks leefden onder slechte omstandigheden en voor welke keuzes mensen toen kwamen te staan en ook moesten maken. Voor diegene die gefascineerd zijn of meer ter weten willen komen? Dan is dit een museum dat zeker je aandacht verdient.

Juist in Aalten kun je veel meer leren over het verzet van Nederlanders in die tijd omdat destijds vele bewoners van het dorp relatief veel onderduikers onderdak gaven. In dit museum krijg je een realistisch en uniek kijkje achter de schermen van nooit vertelde verhalen.

Culinair genieten

Niet alleen zijn musea rondom de markt in Aalten te vinden. Je vindt hier ook diverse kleine boetiekjes met lokale producten, maar in Aalten vind je vooral veel leuke terrassen en heerlijke eetgelegenheden. In Aalten kun je gezellig borrelen onder het genot van heerlijke tapas, uit eten bij een boerderij of lunchen met een schitterend uitzicht over het Karpermeer. Met een strak blauwe lucht en een zonnetje als decor waan jij jezelf in Italië.

Voor iedereen is er wel een kaart te vinden die aansluit bij jouw culinaire wensen want in Aalten is de culinaire keuze reuze. Hieronder hebben we alvast enkele tips voor je op een rijtje gezet waar je heerlijk kunt eten, borrelen en even uit kunt rusten na een leuke activiteit.

  1. 1. Restaurant ’t Noorden;
  2. 2. Olde Marck Herbergh ‘d;
  3. 3. Smidse Culinair;
  4. 4. Restaurant-café Slegers;
  5. 5. Oerkroeg Schilders;
  6. 6. Restaurant Karpermeer;
  7. 7. Broeder & Zuster;
  8. 8. Eetcafé ’t Raadhuys;
  9. 9. Suzies Farm.

Aaltense wijngaard

Niet alleen in Toscane vind je prachtige wijngaarden, maar ook in het Achterhoekse Aalten. Ben je een wijnliefhebber? Bezoek dan vooral Wijngoed de Hennepe. Ergens in het Achterhoekse coulisselandschap ligt dit wijngoed verborgen. Op deze oude esgronden telen ze al jarenlang hun eigen druiven. Deze druiven worden omgetoverd tot heerlijke Achterhoekse wijnen van eigen bodem.

Vraag naar een rondleiding en ze je nemen mee door hun wijngaard. Hans en Jannie vertellen je graag meer over hun passie, werkwijze, het proces en nog veel meer.

De Hennepe teelt hun druiven op een zo natuurlijk mogelijke wijze. Ze houden rekening met de bodemvruchtbaarheid van het grond door onder andere geen gebruik te maken van kunstmest. Op de geboorteplek van Hans worden tegenwoordig wijnen op een duurzame manier gemaakt en dit juichen we alleen maar toe. Echte biologische wijnen van Achterhoekse grond.

Aan het eind van de rondleiding kun je ook de verschillende wijnen proeven en natuurlijk ook kopen. Waarom helemaal naar Toscane als je dichtbij hetzelfde kunt beleven en ervaren?

Lokale evenementen

Verblijf je in de periode van mei t/m oktober op Hofparken Wiltershaar? Houd dan lokale evenementen goed in de gaten want er wordt genoeg georganiseerd. Ben je gek op oldtimers? Let dan op want in mei vindt het Meifeest plaats met een vrijmarkt, muziek en een oldtimershow.

In juni is er een driedaags wijnfeest, in augustus vinden de AaltenDagen plaats en in september kun je onder andere het Volkfsfeest bezoeken (erg leuk voor kinderen).

Kortom: Aalten is een klein dorpje met grote opzet.