Hofparken

Stedentrip in Noordrijp Westfalen

In de omgeving: 221km

Noordrijn Westfalen is een van de grootste regio’s in Duitsland en grenst aan Nederland. Het gebied kent vele prachtige steden, maar ook zijn er nog vele onbekende parels in dit gebied. In dit artikel nemen we je mee naar de steden en haar bezienswaardigheden in het Noordrijn Westfalen.

Wat te doen in Keulen? Onze top bezienswaardigheden in Keulen

Keulen staat bekend om zijn gotische kerken, pralines en zijn rijke geschiedenis. Het is een stad met veel variatie. Je vindt hier namelijk prachtige middeleeuwse kerken, maar je kunt er ook winkelen of genieten op een van de vele terrassen. Dit zijn de bezienswaardigheden van Keulen:

 • Klim naar de top van de Dom van Keulen

  De Dom van Keulen is de meest herkenbare symbool van Keulen. De Dom is de grootste kathedraal van Duitsland en de torens zijn maar liefst 157 meter hoog. Dit imposante bouwwerk staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en trekt jaarlijks zes miljoen bezoekers. Wie van een fysieke uitdaging houdt van de zuidelijke toren met 509 treden beklimmen. Eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht over Keulen en omgeving. Meer informatie over de Dom, zoals openingstijden en toegangsprijzen kun je vinden op koelner-dom.

 • Bezoek een van de vele musea

  De stad Keulen is een magneet voor moderne kunst. De straatkunst is door de hele stad te vinden. Verder is er het Ludwig Museum. De collectie bestaat onder andere uit Amerikaanse pop-art, de grootste collectie Picasso’s van Duitsland en een verzameling van Russische Avantgarde. Naast moderne kunst kun je in Keulen ook musea met oudere werken vinden. Het Wallraf-Richartz Museum is het oudste museum van de stad. Je vindt hier voornamelijk kunst van de 13e tot de 20ste eeuw.

  Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis, dan is het Romeins-Germaans museum zeker een aanrader. Je leert hier alles over Keulen onder de Romaanse bezetting.

 • Wandeling naar de Altstadt van Keulen (oude stad)

  De Altstadt van Keulen is één van de boegbeelden van Keulen. Een groot deel van de Altstadt is tijdens de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog verloren gegaan, maar er zijn nog prachtige gebouwen overgebleven. Bezoek bijvoorbeeld de Grote Sint-Martinuskerk of de Fischmarkt. Loop van deze markt door een van de vele smalle steegjes met woningen die uit de middeleeuwen stammen.

 • Ontdek Keulen op de fiets

  Fietsen in Keulen is de manier om alle bezienswaardigheden in de stad te ontdekken. Fiets langs de rivier of de vele parken naar je volgende bezienswaardigheid.

Düsseldorf; Van historisch centrum tot kerstmarkten

Düsseldorf is de hoofdstad van Noordrijn Westfalen. De stad is onderdeel van het grootste industriegebied van Europa. De stad staat bekend om het oude historische centrum, de Altstadt. Je vindt hier de meeste terrassen, restaurants, winkelstraten en veel historische gebouwen. De bezienswaardigheden van Düsseldorf op een rijtje:

 • De historische gebouwen in het oude centrum

  Het oude centrum van Düsseldorf heeft in de Tweede Wereldoorlog veel schade opgelopen. Na de Tweede Wereldoorlog zijn veel historische gebouwen hersteld. Eén van die historische gebouwen is de barokke Andreaskirche kerk. Verder vind je in het centrum het Rathaus en de St. Lambertus Basiliek.

 • Rijnpromenade

  De rivier de Rijn loopt dwars door Düsseldorf heen. Aan de rand van het centrum is een wandelboulevard gebouwd. Vanaf de boulevard heb je een prachtig uitzicht over de Rijn.

 • Medienhafen

  Naast de historische gebouwen in de Altstadt van Düsseldorf is er voor de liefhebbers van moderne architectuur het omgebouwde havengebied van de stad. De Medienhafen is thuis voor moderne en zeer aparte gebouwen. Daarnaast is het een hotspot voor moderne terrassen en horecagelegenheden.

 • De leukste kerstmarkten van de regio

  Düsseldorf staat bekend om haar kerstmarkt. De stad wordt sfeervol verlicht en volgezet met in kerststijl versierde kraampjes en hutten.

Monschau; Idyllische stadje in de Eifel

In het natuurgebied de Eifel ligt het stadje Monschau. Monschau staat bekend om haar gezellige steegjes en prachtige historische vakwerkhuizen. Dit zijn de bezienswaardigheden die Monschau uniek maken:

 • De burcht van Monschau

  De burcht van Monschau werd gebouwd in de 13e eeuw. Door de eeuwen heen heeft de burcht veel oorlogsgeweld en plunderingen meegemaakt waardoor er veel meer origineel is. Toch is deze bijzondere burcht een bezichtiging waard.

 • Het Rotes Haus

  Een hotspot voor een prachtige foto is het Rotes Haus. Dit woon- en handelshuis is in 1760 gebouwd door koopman Johann Heinrich Scheibler. Naast de prachtige buitenkant is de binnenkant van dit vakwerkhuis ook het bezichtigen waard.

 • Glasblazen bij Monschauer Glashütte

  Bij de Monschauer Glashütte kun je de oude ambacht van het glasblazen ervaren. Door een mengsel van zand, potas en kalk te verhitten ontstaat er een gloeiende massa die bewerkt kan worden tot glas.

Bonn: Een verrassende bestemming

Nabij Keulen ligt de stad Bonn. Deze stad heeft een bepaalde charme met een unieke geschiedenis. Deze stad staat ook wel bekend als pelgrimsoord voor muziekliefhebbers en dat is niet voor niets.

Ludwig van Beethoven heeft tot zijn vierde levensjaar in Bonn gewoond. In het roze huisje leer je alles over de beroemde componist. Naast dit museum is ook het Schumannhaus Bonn gericht op muziek. Je vindt hier onder andere een muziekbibliotheek.

Dortmund, de voetbalstad van het Ruhrgebied

Dortmund is de grootste stad van het Ruhrgebied en staat bekend om haar bier, voetbal en schoorstenen. Een voetballiefhebber zal zijn ogen uitkijken in deze stad. In Dortmund vind je een voetbalmuseum en natuurlijk de thuishaven van Borussia Dortmund. Ook voor de niet voetballiefhebber heeft deze stad veel te bieden. Zo heb je een mooi uitzicht over Dortmund en haar omgeving van de Florianturm. De toren heeft een observatiedek op 140 meter hoog.